SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Hemmapremiär för damerna!
2023-09-15 06:44
Foto: Lucas Ekholm
Malbas är en av förhandsfavoriterna när Basketettan dam kör igång i helgen. Vi går igenom laget och serien inför säsongspremiären nu på söndag mot Kvarnby Lions från Göteborg. Häng med!
På söndag går Malbas damer in i den tredje raka säsongen i Basketettan södra efter att ha dragit sig ur den tidigare Superettan på grund av ekonomiska problem. 21/22 blev det en niondeplats då rubrikerna i Sydsvenskan tillföll järnladys Johanna Axelsson Mattsson och Anette Möllerström. Ifjol blev det segerrubriker allt som oftast och säsongen avslutades med 16 raka vinster. Vad händer i Heleneholms Sporthall i år?
 
Att Malbas kliver in som en av förhandsfavoriterna är odiskutabelt. Stommen i topplaget från ifjol är tillbaka och denna gång är de samspelta redan från start. På guardpositionerna återfinns trion Elin Ekdahl, Vendela Genell och Thea Fischer, som alla har SBL-erfarenhet. Inside är Sofia Gustafsson och Elin Robertson Hållenius tillbaka vilket borgar för rim protection, returtagning och vasst mid range-skytte.
 
De kommer denna säsong få sällskap i tre-sekundersområdet av 19-åriga forwarden Tyra Eriksson, som har sökt sig till Malbas från Helsingborg som drog sig ur Basketettan. Tyra spelar med massor av energi och kommer att bidra till att Malbas kan sätta hög press i försvar.
 
Unga vingen Nicole Nilgert-Persson (2005) är tillbaka denna säsong, hon har stadigt tagit kliv framåt under åren i Basketettan. Nya för i år landslagsguarderna Melissa Yildirim (2007) och Alva Månsson (2008). De båda har haft stora roller i U16 och U15-landslagen denna sommar och har imponerat under försäsongen. Yildirim gjorde några enstaka inhopp ifjol men det är först i år hon blir en
 
Ny för i år är även spanjorskan Ines Salat Margarit, som kommer från fyra års spel på college i Kanada. Hon är vindsnabb och kommer garanterat att passa väl in i coach Källman och Shahbanis lagbygge.
 
Men det är inte bara guards som är återvändare. Efter tre år på NIU i Norrköping kommer även centern Julia Mertel (2004) tillbaka till hemstaden!
 
Underifrån finns även massor av tjejer i DU19 och där kommer flera att få chansen i damlaget under året. Under försäsongen har redan spelare som Laura Karem (2005), Maleah Klintman (2008), Celina Donyo (2006,ny för i år från Lugi) och Maja Mattsson (2007) gjort minuter mot Lidingö och danska topplagen Falcon och BMS Herlev.
 
Joakim Källmans uppgift är nämligen att tillsammans med övriga klubben bygga ett program på damsidan som ser till att Malmö är det bästa stället att vara på som ambitiös ung basketspelare. I damlaget kommer det att vara en stomme som alltid spelar men under säsongen kan andra matchas in eftersom det handlar om unga spelare som kan utvecklas fort.
 
Hur ser då konkurrensen ut?
Det är ju ganska svårt då informationen om alla lag är knapphändig, om man ska vara diplomatisk. På förhand måste dock Brahe Basket lyftas fram. Det var 12 år sedan klubben spelade i SBL Dam men sedan ett par år tillbaka har det börjats satsa igen. Med fd förbundskaptenen Frasse Pinto vid rodret och Kevin Iman som styrman har laget en riktigt bra coachstab och många spelare som ifjol ledde lokalkonkurrenten Wetterbygden till seriesegern i Basketettan södra. De har matchat väl mot SBL-lagen Sjuhärad och Mark under försäsongen och kommer garanterat med stor tillförsikt ta sig an denna säsong.
 
Sedan är vi naturligtvis nyfikna på RIG Norrköpings lag där Carlie Billing från Malmö återfinns, liksom RIG Mark med Malmötjejerna Edith Månsson (Alvas syster) och Ella Hallonqvist.
 
Onsala Pirates är alltid tuffa och de har även denna säsong poängmaskinen Sofie Lundberg i laget. Vi ser även fram emot tuffa Skånederbyn mot Eos Utveckling, Team 4th Quarter (från Helsingborg) och såklart mot Lobas!
 
I säsongens första match får vi dock ta emot en nykomling, Kvarnby Lions från Göteborg. Det är ett farmarlag till SBL-laget Högsbo som kommer med ett gäng unga duktiga spelare. Håll ett extra öga på Aida Rascic, född 2005, ett riktigt rivjärn med härlig touch.
 
Truppen
Elin Ekdahl
Vendela Genell
Melissa Yildirim
Ines Salat Margarit
Nicole Nilgert-Persson
Alva Månsson
Thea Fischer
Tyra Eriksson
Sofia Gustafsson
Elin Robertson Hållenius
 
Nyförvärv:
Ines Salat (Memorial University, CAN), Alva Månsson (egen produkt), Tyra Eriksson (Helsingborg).
 
Förluster:
Ester Kapetanovic (paus), Kajsa Lundahl (slutat)
 
Närmaste matcher
17 sep kl 16:00 Malbas - Kvarnby
23 sep kl 16:00 Malbas - Södertälje BBK
1 okt kl 13:15 Malbas - AIK (Svenska Cupen, åttondelsfinal)
 
 
 
 
 

Nyhetsarkiv
Malbas stängde butiken2023-09-24 06:44
Femte raka kom mot Brahe2023-01-23 15:58
Triumf trots tågtrubbel2022-12-03 15:50
Vinst mot Hammarby2022-10-30 19:39
Huddinge för starka2022-10-03 20:42
 
Partners
1975 klubben