Hoppa till sidans innehåll

Månadens övning

29 APR 2022 08:33
Varje månad delar vi med oss av en ny övning. De kommer från Svenska Basketbollförbundet och är baserade på matchlika situationer. Idag handlar det om spacing.
  • Skapad: 29 APR 2022 08:33

Månadens övning: 6 Square Spacing

Övning

Börja med att skapa sex stycken rutor i spelytan. Se till att inte använda koner inte där spelare kommer att springa, hoppa eller landa. Markera i stället med plättar eller tejp. När ni har gjort övningen några gånger kommer du inte ens behöva markera rutorna.

Övningen kan spelas 5 mot 5, 4 mot 4, 3 mot 3, 4 mot 3, 5 mot 4 eller 5 mot 5 (beroende på nivå och vad ni vill fokusera på) med regel att anfallet får inte vara i samma ruta samtidigt. Denna övning ger bättre förståelse för spacing och förhållningssätt till sina med- och motspelare.


Hur du kan utveckla övningen med constraints/laddningar

Ingen anfallare får vara i samma ruta som sin medspelare i längre än 1 sekund. Det tillåter screens, förflyttningar, cuts, eller överlämningar men inte att de står kvar i samma ruta. Om de gör det så blir de av med bollen.

Här kan du justera beroende på ålder eller tema. Ni kan tillåta mer tid (2-3 sekunder) ifall det har svårt att läsa sina medspelare eller skapa bra samspel.

En variant kan ju vara att ni som coach startar igång spelet genom att ropa ut en försvarare. Försvaren ska ge er en high five innan de kan återgå till spelet. Det skapar ett övertag för anfallet som de ska läsa och ta vara på. Försvaret måste då kommunicera och sakta ner anfallet tills de är fulltaliga.

Fokus

Spelare måste skanna golvet hela tiden. Vart är mina medspelare? Vad vill jag åstadkomma med mina beslut - med eller utan boll? Hur kan vi skapa övertag? Hur kan vi göra övertaget större? 

Vill du hitta fler övningar, lyssna på en svensk podd om ungdomsbasket och spelarutveckling samt lära dig mer? Surfa in här och prenumerera gärna på "Coachteamet" - ett nyhetsbrev om just dessa saker.

Skribent: Johannes Wohlert
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson