Hoppa till sidans innehåll

Hej Malbas!

03 APR 2022 10:08
Efter en vecka på jobbet tänkte jag försöka mig på att formulera några tankar och presentera mig själv. Jag heter alltså Johannes Wohlert och är ny klubbchef i Malbas.
  • Uppdaterad: 03 APR 2022 10:08

 I lördags var jag i Heleneholms Sporthall och såg damlaget vinna säsongens sista match mot Hammarby där vi ledda av Per Sjöström på Malbasläktaren höll emot fint mot tillresta Bajensupportrar. 

Det var en otroligt familjär stämning med många ungdomscoacher på plats och en hel del ungdomar också - även om exempelvis F07 hade bortamatch där de vann Region Södra mot Äli. Grattis!

Jag är uppvuxen med att representationslagens matcher är en mötesplats och samlingspunkt för hela föreningen och hoppas kunna bidra till att det blir så i ännu högre grad även här.

Från Uppsala

Jag föddes för 43 år sedan i Uppsala vilket också är min moderklubb. Min första basketträning var i Gottsunda Sporthall när jag var 10 år gammal och jag hoppas att min sista blir lååångt fram i tiden. Efter några år slutade jag med andra idrotter och fokuserade enbart på basket, delvis för att mina bästa kompisar också gjorde likadant. Efter många års elitsatsning åkte jag till USA ett år för att spela basket men slutade när jag kom tillbaka - jag var aldrig någon stjärna på planen men jag tror få kämpade lika mycket. 

Jag och några kompisar från P78 började sedan att coacha själva, vi tog över P88 i Uppsala och jag gick med i styrelsen parallellt med mina studier. När jag fått min examen fick jag (och accepterade) erbjudandet om att bli heltidsanställd sportchef i Uppsala Basket - jag stoppade min examen i basketkorgen, som en väns svärfar skrockande talade om för mig på en fest. 

Sedan dess har det varit 100% basket i karriären. Vi byggde en förening i Uppsala som växte från 350 till 1000 medlemmar och fick även fram bra coacher och spelare. Efter några år fick jag ansvaret för herrlaget i SBL vilket gav många lärdomar. Min sista match innan jag gick över till Svenska Basketbollförbundet hade vi över 500 tillresta fans när vi förlorade den sjunde och avgörande semifinalen mot Södertälje Kings. Jag lärde mig bland annat hur stark var och en kan bli av att man i en förening jobbar tillsammans och lyfter varandra. 

Jag hoppas verkligen att vi i Malbas kan skapa en kultur där coacher samarbetar, lag hejar på varandra och alla ser att deras bidrag, hur litet det än må tyckas vara, ändå är ovärderligt för helheten. Och den helheten kan leverera upplevelser man är stolt över att ha bidragit till!

Jag kommer senast från åtta år på Svenska Basketbollförbundet där jag har varit ansvarig för marknad, kommunikation och event. Några av er träffade jag när vi arrangerade landskamper i Baltiska (herr) och Isstadion (dam). Redan då kände jag en väldigt positiv energi i klubben. Det är svårt att sammanfatta åtta år så jag har valt två saker som verkligen gjort intryck på mig.

Mångfalden - både styrka och utmaning

Det första är den jätteutmaning det har varit att sitta i navet för kommunikationen i ett förbund med en stor mångfald bland utövarna men också där många utövare är socialt medvetna. Inte bara för att de är pålästa men för att de i sin vardag stöter på en massa hinder exempelvis jag inte behöver deala med.

I allt från flyktingkrisen, slöjförbudet på elitnivå, Round Table Talks samt syn på rasism och jämställdhet finns ett avstånd mellan människor som vi har försökt att överbrygga. Även om man väldigt gärna skulle vilja att idrott är helt opolitiskt är det en naiv föreställning i dagens samhälle. Som förbund måste man förhålla sig till det när så många av ens medlemmar blir direkt påverkade av det i sitt dagliga liv. Samtidigt är det en enorm potentiell styrka vi har inom basketen och som gör att vi ligger många år före resten av idrottsrörelsen. 

Som jag har förstått det har Malbas en unik position i Malmö som mötesplats och möjliggörare - ni ska vara väldigt stolta över det och jag hoppas verkligen kunna vara med och ta till vara på den kraft det genererar. 

Resan till Globen

Det andra jag tar med mig är resan från “småhallarna” till Globen för landslaget. Jag var involverad i 25 hemmalandskamper under min tid på Svenska Basketbollförbundet. Basket är fantastisk idrottsunderhållning om man paketerar det på rätt sätt. Min drivkraft var att leverera en NBA-upplevelse i Sverige för det hade jag inte när jag var liten. Vi var många som gick igång på idén och 2016 spelade vi i Hovet mot Bosnien&Hercegovina inför 7200 åskådare. För att det inte skulle bli en “one off” var det hårt arbete med kommunikation och fantastiska “Moose nation” som gällde. Svårt att nämna en specifik höjdpunkt men när basketgolvet låg på plats i Globen första gången sprang jag längst upp på läktaren och såg ner och kände en stor värme sprida sig i kroppen.

Vi skapar tillsammans

Jag bor i Köpenhamn med familjen där min fru jobbar och självklart är det ett stort skäl till varför jag är här. Men jag ser också en enorm potential i Malbas - en välskött klubb med engagerade och kunniga människor i en idrottstokig stad i en storstadsregion. Vi kan skapa något fantastiskt tillsammans om vi ger det lite tid och mycket kärlek.

Den första veckan har det varit massor med intryck och samtal och det kommer säkerligen att fortsätta så. Jag kommer med jämna mellanrum att skriva ner lite tankar här på hemsidan och ni kan alltid nå mig på This is a mailto link eller via kansliets telefon.

Heja Malbas!

Johannes


Skribent: Johannes Wohlert
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson