Hoppa till sidans innehåll

Wetterbygden ett nummer för stora för Malbas

17 OKT 2016 00:16
I en match mellan två obesegrade lag visade Wetterbygden styrka och gav Malbas en ordentlig hemläxa. Än mer oroande är att nyckelspelaren Hanna Svensson skadade sig och riskerar långtidsfrånvaro.
  • Uppdaterad: 17 OKT 2016 16:13

Malbas på väg att kontra mot Wetterbygden

Malbas - Wetterbygden, 48-84 (13-20, 16-21, 14-15, 5-28)

Med en övertygande vinst mot Nässjö i bagaget från dagen innan klev Malbas ut på plan mot Wetterbygden med vind i seglen och stort självförtroende. All den framåtandan lämnade Heleneholmshallen redan i den fjärde matchminuten. Hanna Svensson var på väg mot korgen när hon faller ihop på golvet och förblir liggande på mage. Något har hänt med högra knät – samma knä hon haft problem med tidigare och numera stödjer med ett skrymmande knäskydd.

Efter några minuter fortsätter spelet, men då utan två av Malbas nyckelspelare. Hanna ligger bortom kortlinjen med benet i högläge. Bredvid henne sitter en påtagligt oroad syster, Evelina. I slutet av perioden, när Hanna fått hjälp att ta sig in i omklädningsrummet, går Evelina in i matchen igen. Men hennes tankar är någon annanstans.

– Det är otroligt viktigt att Evelina kan leda laget på plan och vara en lugnande influens, säger head coach Fredrik Vannerstrand. I den här matchen blir det snarare tvärtom, att hon stressar och blir frustrerad.

Ingenting fungerade i Malbas anfallsspel. Bara i första halvlek gav de bort 19 bollar till motståndaren, satte ynka fem spelmål och Evelina Svensson hade missat alla sju av sina skott. På andra sidan briljerade fixstjärnan och före detta utlandsproffset Jelena Krsmanovic. I matchens första 20 spelminuter noterade hon 19 poäng och 4 assist. Hon dirigerade Wetterbygdens anfall med van hand och hittade Malbas svaga punkter gång på gång. Dessutom sänkte hon sina trepoängare – tre i första halvlek – något som coach Vannerstrand inte hade räknat med.

– Hon är ju involverad i allting. Hon är en attackspelare och en humörspelare. Hon har inte skjutit så bra procent tidigare så vi valde att kliva under screensen, men så var hon het idag och sätter de där skotten.

Trots detta låg Malbas bara under med 12 poäng i pausen, 41-29. Anledningen till det var straffkast, där hemmalaget njöt av ett övertag om 23 mot 7..

Emma Perry på väg att göra två poäng på kontring.

Malmögänget fortsätter hålla ställningarna även i tredje perioden, som sluter 15-14 till gästerna. Men i fjärde perioden trycker smålänningarna på gasen och Malbas orkar inte hålla emot längre. Sju minuter in i den avslutande perioden har Malbas bara mäktat med 2 poäng, samtidigt som intensiteten i försvaret sjunkit ett snäpp och Wetterbygden hittar enklare och enklare avslut.

Coach Vannerstrand konstaterar att det är klasskillnad på det här två lagen, men tycker ändå att truppen förtjänar en eloge under omständigheterna.

– Vi spelar hyfsat ändå och står upp mot dem rätt bra i två och en halv period. Bitvis i den här matchen spelar vi fram oss till ganska enkla avslut, men vi bränner dem. Ska man spela på den här nivån måste man klara av att avsluta. Där är vi inte riktigt än.

Nästa test blir ett klassiskt skånederby mot lommalaget Lobas, i Borgarskolans sporthall den 3 november. Fredrik Vannerstrand vet redan vad laget ska träna på till dess.

– Släppa den här matchen och gå tillbaka och titta på det vi gjort tidigare. Vi behöver jobba på att göra saker ordentligt och slutföra grejorna. Vi måste spela betydligt tuffare mot varandra på träningarna så att vi är förberedda på de här situationerna.

Julia Raflund sätter två av sina sex poäng.

Noterat

* För den som vill lära sig skjuta straffkast är det bara att komma till nästa Malbasmatch och hålla ögonen på Lovisa Matsdotter. Bågen på hennes straffkast är poetiskt vacker.

* Wetterbygdens guard Ebba Sjökvist hade inte sin bästa match mot Malbas, men blixtrande till vid tillfällen och visade vilken otrolig potential hon har i sig. Blott 16 år gammal är detta redan hennes tredje säsong i Basketettan. Om Wetterbygden gör sak av sin satsning mot Basketligan har Ebba alla möjligheter att etablera sig som en tongivande spelare där.

* Vana malbasbesökare kände igen den startande centern i Wetterbygden: malbasfostrade Jonna Raflund. Den här dagen ställdes hon mot sin lillasyster, Julia Raflund, och den lilla matchen i matchen får nog skrivas till Julia då Jonna fick sitta stora delar av matchen på bänken med foulproblem.

 


 

 >>> Malbas spelar sin nästa hemmamatch den 3 november, då ett skånederby mot Lobas. Uppkast kl 19.30. Notera att matchen spelas i Borgarskolans sporthall.

>>> Glöm inte att följa Malbas på Facebook så du får alla nyheter direkt i ditt flöde!

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson