Hoppa till sidans innehåll

Vinst över Hammarby – och drömmen om Superettan lever

05 DEC 2016 01:31
Efter tre raka förluster kunde Malbas äntligen bryta förlustsviten. Tack vare en smart gameplan, missade straffkast och Evelina Svensson finns fortfarande chansen till spel i vårens Superetta.
  • Skapad: 05 DEC 2016 01:31

Malbas - Hammarby, 65-60 (15-11, 14-15, 13-15, 23-19)

Det blev inte någon riktig tvålning, som Malbas coach Fredrik Vannerstrand hade hoppats på. Däremot blev det en ljuvligt efterlängtad vinst som bröt den tre matcher långa förlustsviten. Tacka Evelina Svensson för det. Den suveräna forwarden gjorde 39 poäng – mer än hälften av Malbas totala poängskörd – och kombinerade dem med 12 returer och det sedvanliga påpassliga försvaret. Vila? Inte när säsongen står på spel. Det blev 40 minuter på plan och varenda en behövdes. Superlativ som “outstanding” och “makalös” var vad coach Vannerstrand kunde säga om hennes spel.

Idag kliver hon fram. Och inte bara för att hon gör en massa poäng utan hon leder med energi och hon får igång de andra tjejerna.

I stil med resten av höstsäsongen varierade kvaliteten i Malbas spel stort under matchen. Hammarby var ute på skåneturné och hade dagen innan spelat mot Helsingborg. Scouter på plats hade noterat att Hammarby haft det svårt när Helsingborg pressat högt i försvaret. Eftersom det är en taktik Malbas tidigare haft framgång med verkade det vara ett givet kort att spela ut. Utfallet kunde knappast blivit bättre: hemmalaget öppnade matchen med 9-0; en kombination av den nämnda pressen och ett anfallsspel fyllt med pondus. Två höjdpunkter i öppningen var ett par riktiga smörpassar från Emma Perry, när hon serverade Evelina Svensson under korgen för fyra enkla poäng.

Tabellen i södra basketettan är ett riktigt getingbo. Förutsättningarna för att kunna bli ett av de fyra bästa lagen som avancerar till vårens Superetta är inte helt okomplicerade. Klart inför matchen mot Hammarby var dock detta: För att kunna bli bland de fyra bästa i södra basketettan är Malbas dels beroende av att andra resultat går deras väg, men också att de – inte bara vinner – utan radar upp stora vinstmarginaler i sina två avslutande matcher. Efter första halven av första perioden såg det ut som att de kunde uppnå ett av de målen på söndagseftermiddagen, men Hammarby hade inga planer på att lägga sig platt föga förvånande för coach Vannerstrand.

Det här är signifikativt för Hammarby och hela deras säsong. De är ett lag med äldre spelare som har varit med förut. De tittar inte på tavlan utan de bara kör på, nöter och nöter och nöter.

Efter en tidig timeout från Hammarby hittade gästerna snabbt fotfästet och en blinkning senare var det jämnt skägg på poängtavlan, 11-lika. Lagen skulle aldrig glida längre än 8 poäng ifrån varandra under resten av matchen.

Våra yngre spelare har så otroligt mycket att lära när det gäller att spela fysiskt och ta kontakten, säger Fredrik Vannerstrand.

 När de tar offensiva returer lägger de i bollen och blir foulade. När vi tar offensiva returer dribblar vi ut och kastar bort den, lägger assisterande coach Kim Engel till.

Anfallsreturerna och en ändlös ström av fouls var det som höll Hammarby kvar i matchen. 27 offensiva returer släppte Malbas till. Hammarbys Anna Österman håvade in 10 anfallsreturer på egen hand. Foulandet straffade aldrig riktigt Malbas då Hammarby endast kunde kapitalisera på 11 av sina 29 straffkast. Kanske var det lite taktiskt, erkänner coach Vannerstrand, eftersom Hammarby ligger näst sist i Basketettan i straffkastprocent.

En vinst är vinst, oavsett hur den kommer paketerad. Och drömmen om Superettan lever fortfarande. Nästa söndag, den 11 november, spelar Malbas sin avslutningsmatch i höstserien på bortaplan mot Brahe. Precis som mot Hammarby är vinst absolut nödvändigt, sen är det bara till att hålla tummarna.

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson