Hoppa till sidans innehåll

Södertälje låser ner Malbas och ligger kvar i serieledning

29 OKT 2016 18:35
Matchen mellan de regerande mästarna Södertälje och tabelljumbon Malbas gick som förväntat. Lagen matchade varandra i försvarsintensitet men Södertäljes offensiva krut kunde Malbas inte tävla mot.
  • Uppdaterad: 29 OKT 2016 18:43

Malbas – Södertälje, 74-52 (14-25, 10-15, 10-16, 18-19)

Tabellen inför matchen i Heleneholmshallen på lördagseftermiddagen lovade en ojämn tillställning. Delade serieledarna – och fyrfaldiga mästarna – Södertälje ville tillbaka in i vinnarspåret efter en förlust i sitt europaspel tidigare i veckan. På andra sidan står Malbas, som fortfarande letar efter säsongens första vinst och precis förlorat mot seriens andra stryklag, Umeå. Dessutom ställde Malbas upp med en sargad lagkapten, när Fredrik Larsson var tveksam till spel ända fram till uppkastet efter en smäll han fick på knäet i senaste matchen.

Slutsiffrorna förtäljer inte hela historien, då Malbas verkat inse situationens allvar och spelade som ett desperat lag i försvaret. Till en början såg matchen ut att gå precis så som hemmafansen befarat när Kings direkt gick upp i en tiopoängsledning efter bara fem minuters spel, men när malmögänget började springa hem i försvaret, slutade ge bort gratisbollar och lagt sin respekt för mästarna åt sidan blev matchen plötsligt mer tävlingsmässig.

Andra perioden blev ett otroligt poängfattigt ställningskrig. När landslagsspelarna Thomas Massamba och Nick Spires tog en paus på bänken kavlade Malbas upp ärmarna och visade upp sitt hittills bästa försvar för säsongen. Poängen framåt uteblev dock likaså, men det var små marginaler när Adrian Rodgers brände två öppna trepoängslägen som kunde jämnat ut matchen – marginaler som Malbas inte hade råd med.

I slutet av halvleken tappade Malbas sitt fokus och Södertälje kunde göra ett nytt ryck. Stockholmarna var skoningslösa i sina spelvändningar och straffade Malbas med enkla poäng i numerära överlägen genom att ständigt vara snabbast från baslinje till baslinje. I halvtid var ledningen uppe i 15 poäng, 39-24 till Södertälje, och även om matchen dittills i långa sträckor varit jämn var det de få minuterna av dominans från Södertälje som avgjorde.

Med poängtotaler på 14, 10 och 10 poäng i de första tre perioderna hade Malbas aldrig någon riktig chans att ta sig tillbaka in i matchen. För dålig utdelning på trepoängare (2 av 16), en haltande Fredrik Larsson (5 poäng) och ett sedvanligt intensivt södertäljeförsvar blev en för stor uppförsbacke.

Noterat

* Genom vinsten ligger Södertälje kvar på delad förstaplats i tabellen, tillsammans med BC Luleå. Södertälje kommer närmast ha ett tre veckor långt uppehåll från Basketligan och spelar sin nästa match först den 19 november, då mot Norrköping.

* En av ljuspunkterna i Malbas var David Terins, som mest är känd för kvävande försvar men idag även var påpasslig i anfallet när gjorde sju poäng på diverse korgattacker. Det märks från malbasbänken att de vill att David ska vara mer aggresiv då det går att höra Henrik Svenssons barytonröst: “Hela vägen, David. Hela vägen” när han börjar dribbla mot korgen.

* Södertälje visade sin otroliga bredd när de spelade hela truppen minst 12 minuter och nio av dem hamnade i poängprotokollet.

>>> Malbas nästa hemmamatch spelas fredag den 11 november då Borås gästar. Uppkast kl 19.04 i Heleneholmshallen.

>>> Följ Malbas på Facebook för att få alla lagnyheter direkt i ditt flöde!

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets AB


 Trianon

Wihlborgs

Otto Magnusson

Bona

 

Fitness 24Seven'