Hoppa till sidans innehåll

Rafflande förlust för Malbas mot Central

14 FEB 2017 01:08
Straffskytte, returer och timing avgjorde när Malbas och Central möttes i Superettan Dam. Till slut blev det Central som drog längsta strået och slank undan med en enpoänsvinst.
  • Skapad: 14 FEB 2017 01:08

Malbas - Central, 55 - 56 (13-18, 17-15, 11-12, 14-11)

– All cred till coach Petterson och Central – de gör det ju tufft för oss. Men det här var en match vi skulle haft, känns det som, säger coach Vannestrand. 

 

Det var en svängig match som spelades en lite extra kylig söndagseftermiddag i Heleneholmshallen. Varken hemmalaget Malbas eller gästande Central från Stockholm kunde vid något tillfälle i matchen ta riktig kontroll, utan lagen höll sig inom slaghåll från varandra från start till mål. Passande nog avgjordes inte matchen förrän i slutminuten. 

 

Med 23,5 sekund kvar att spela tog fick Malbas bollen och kallade timeout, deras näst sista. De låg under med en poäng, 54-55, och hade avgörandet i händerna. I timeouten ritade coach Vannestrand upp ett spel för lagets poängmaskin, Evelina Svensson. Och hon levererade. När Central lämnade en öppning mot korgen tog såg Evelina chansen, nyttjade sin osynliga jetpack och satte fart mot korgen. Hon bommade laypen, men blev foulad och fick gå till straffkastlinjen. Hon satte en av två försök och ställningen var helt jämn. 

 

Central kallar timeout med 19,9 sekunder kvar på matchklockan och nu är det gästerna som har avgörandet i händerna. De missar första avslutet men tar returen – vad som känns som om det var deras femtionde anfallsretur –  och Jennifer Sandmark blir foulad och får chans att på nytt sätta Central i förarsätet. Hon sätter första straffen men missar den andra, vilket tar bort Malbas möjlighet att kalla timeout och rita upp ett sista spel. Med bara sju sekunder kvar hinner inte malmölaget organisera något bättre än en halvplanshävning från Emma Perry. De röda led-lamporna runt plankan signalerar obarmhärtigt att tiden är ute och Malbas har slut på tid. 

 

– Problemet är inte vad vi gör efter det sista straffkastet utan problemet är att vi under de tre sista minuterna inte kan executa det vi ritar upp, säger coach Vannestrand. 

 

 

Det var helheten som saknades. Zonanfallet fungerade perfekt i första perioden och tvingade Central att överge den taktiken helt, samtidigt som Malbas fick fin utdelning på sin zonpress. Senare i matchen visade hemmalaget sin orutin genom onödiga turnovers och slarvmissar i försvarssystemet. 

 

Central hade sina egna hinder att klättra över. Tidigt i matchen fick de fenomenal utdelning på sina halvdistansskott, men när sänket försvann fick de istället tungt förlita sig på sina veteraner med ligaerfarenhet: Josefine von Uthmann och Nina Risto. 

 

Coach Vannestrand fångar matchen i ett nötskal: 

 

– Vi håller kontakten med dem men vi kan inte komma förbi och göra det där lilla rycket som hade behövts i den här matchen. 

 

En enpoängsförlust i Superettan borde kanske kännas bättre för ett lag som till största delen består av division 1-debutanter, men den känslan låg långt bort när vinsten var så nära. För Malbas ligger nu utmaningen i att sörja och gå vidare illa kvickt, när helgen levererar säsongs längsta bortamatch redan till helgen: Luleå. 

 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson