Hoppa till sidans innehåll

Premiärvinst för Malbas i Superettan

15 JAN 2017 23:12
Efter en trevande inledning hittade Malbas fotfästet och kunde vinna sin första match i Superettan. Bakom kyligt skytte, en giftig press och fin taktik blev Mark besegrade.
  • Uppdaterad: 16 JAN 2017 13:32

Malbas - Mark, 57 - 51 (8-11, 19-12, 15-11, 15-17) 

Swish, sa det, med 1:45 kvar på matchklockan. Ett spänt Malbas spelade sin allra första match i Superettan Dam. Motståndet var Mark från Kinna, som på höstsäsongen besegrat Malbas ganska klart. På hemmaplan såg det ut som att Malbas i fjärde perioden skulle glida mot en klar, tvåsiffrig vinst. Men det skulle bli mer spännande än så. 

 

Halvvägs genom fjärde perioden gick Malbas på full maskin: hoppskotten gick i, pressen gav turnovers och energin fanns där. Då kallar Mark timeout när de ligger i underläge med 14 poäng. Efter timeouten lägger de i två snabba bollar efter framtvingade turnovers och kapten Cornelia Gunnarsson Rathsman sänker en trepoängare kort därefter. Nu är avståndet bara 7 poäng och efter ytterligare tre fruktlösa anfall väljer coach Vannestrand på Malbas bänk att kalla timeout. 

 

Sofia Henriks kastas tillbaka in i matchen och hittar Veda Bojar helt ren på vänstervingen. Med en förlösande trepoängare stoppar hon blödningen och Malbas får återigen kontroll över matchen. 

 

Det matchavgörande skottet var kristyren på Bojars bästa match den här säsongen. På 18 minuter stoppade hon i 9 poäng och använde sina snabba händer till att sno två bollar. Efter matchen var coachstaben snabba att beröma.

 

– Den var viktig och det var extra roligt att Veda fick sätta den, säger coach Vannestrand. Hon har inte spelat så mycket under hösten, men tränat riktigt, ritktigt bra under en lång period så vi kände att det var dags för henne att visa både för sig själv och för de andra att det kan betala sig. 

 

 

Matchen började lite som man kunde förvänta sig efter juluppehållet. Sekretariatet fick plita ner hela 61 turnovers mellan de två lagen, som båda hade perioder där de såg osynkade och en smula rostiga ut. Mellan skador, sjukdom och resor har uppladdningen över julen inte varit optimal för malmölaget, så coacherna hade en viss oro för lagets energi i början av matchen. Receptet, tänkte de, var att sätta tjejerna i ett zon-försvar. 

 

– Vi har varit ganska sega på träning med lite folk, nästan ända sedan Brahematchen, säger coach Vannestrand. Tanken var bara att spela zon i några minuter och sedan gå över till vårt vanliga spel, men sen saknade de några av sina skyttar idag så vi kände att vi fick ut ganska mycket bra grejor. 

 

Zonförsvaret, tillsammans med en frånvarande Lovisa Matsdotter, gjorde att Mark fick en oerhörd effekt från sina inside-spelare, mest nämnvärt Precious Johnson och Anna Ekerstedt, som både håvade in 13 returer. Julia Raflund var Malbas enda naturliga center kvar i truppen, så när hon fick några värdefulla minuters vila, fick coach Vannerstrand skicka in 172 cm långe Lena Winnerstam att ankra centerpositionen. 

 

Mark hade däremot behövt en eller två trepoängsskyttar att komplettera med sin storlek. När Malbas ägnade all uppmärksamhet att skydda korgen lämnade det Marks guards fullständigt nakna utanför trepoängslinjen, men den här söndagseftermiddagen kunde de bara konvertera tre av sina 20 försök, vilket uppmuntrade Malbas att fortsätta med samma taktik. 

 

För Malbas var det skönt att på en och samma gång revanschera sin tidigare förlust mot Mark och samtidigt visa att de hör hemma i Superettan. Coach Vannestrand summerade sina känslor: 

 

– Det är gött att börja med en vinst. 

 

Noterat

* Evelina Svensson var bärande, precis som vanligt. Förutom 22 poäng plussade hon dessutom på 9 returer och 6 steals. 

 

* Marks storleksövertag gjorde att de till slut vann returkampen med 58 mot 42. Nästan hälften av Marks returer kom under Malbas korg. 

 

* På söndag spelar Malbas igen och då spelar de borta mot KFUM Central, som slutade på andra plats i Basketettan Norr med bara två förluster. 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson