Hoppa till sidans innehåll

Norrköping fortsätter dominera Malbas

16 DEC 2016 23:38
Malbas försökte revanschera säsongens största förlust på fredagskvällen i Heleneholm. Resultatet blev bättre, men fortfarande inte vad hemmalaget hoppats på.
  • Skapad: 16 DEC 2016 23:38

 

Malbas - Norrköping, 55 - 94 (13-28, 19-22, 13-29, 10-15) 

Malbas har sitt första anfall i matchen. Jordan Peltier missar ett hoppskott, men Lasse Elbaeck vinner anfallsreturen. Mikkel Plannthin sträcker påpassligt in händerna och snor bollen från Lasse, ger den vidare till Jonhell Smith som hittar Joakim Kjellbom, 37 år gammal, som är först nere vid Malbas korg, och lägger i bollen. 

 

Det var den typen av poäng som gjorde att Norrköping 14 minuter in i matchen bara hade tre missar på 15 skott. Det var en obeskrivlig upplevelse i prickskytte. Men att fokusera på de sänkta skotten är att missförstå varför de går i, och kanske tillskriva det till turen. “Det var bara en sån kväll”. Men då blundar man för de precisa screensen, den målmedvetna bollsvingen och den korrekta läsningen av försvaret.  

 

 

Förra mötet mellan dessa två klubbar, i november i Stadium Arena, vann Norrköping med 58 poäng. På fredagskvällen blev vinstmarginalen 39. Något mer blygsamt, men fortfarande utan tvivel. Malbas har onekligen fått sin beskärda del av sura äpplen den här säsongen, men det verkar som att Norrköping passar skåningarna särdeles dåligt. 

 

En av anledningarna är snabbhet, inte bara i ben utan även i tanke och beslut. Det var aldrig någon tvekan hos Norrköping vart bollen var på väg, eller till vem och när. Klick, klick, klick. Som ett maskineri. Det var så de samlade ihop 22 assist på 34 framgångsrika avslut. Malbas mäktade bara med 5 assist. 

 

Snabbheten i benen är däremot inget att bortse från. Tim Schüberg är en försvarstalang som verkar viga sin existens åt att jaga livet ur bollhållare; Abdou Medjedoub har växt från en begåvad – men valpig – supertalang i Eos och Nässjö till ett fullskaligt fysiskt vidunder som äter upp allt ovanför korgen; och Jokaim Kjellbom är… fortfarande Joakim Kjellbom – en kunglighet inom svensk basket. 

 

Förutsättningarna känns bekanta för Malbas vid den här tidpunkten i säsongen. Nu spelar de med konstat vilja, frenesi och tempo, men utan marginaler. Motståndet kapitaliserar på den minsta av avvikelser och plötsligt är berget för högt för att bestiga. 

 

Matchen var trots allt ett fall framåt, jämfört med första mötet, och som tröst har Malbas två matcher till mot Norrköping att se fram emot. Om trenden håller i sig lär det bli jämnare och jämnare. 

 

Noterat

* Tidigt i första perioden visade Malbas upp ett inkastspel från sidlinjen som var renodlat ögongodis. Sebastian Åris stod längst bort från spelet och såg fullständigt ointresserad ut, som att hans enda uppgift var att bredda golvet, men plötsligt blixtrar han till och flyger till bollsidan genom en elevator screen. Kombinationen av överraskning och speldesign fungerade perfekt: Sebastian fick en helt ren trepoängare som han kasserade in. 

 

* Under sin division 1-tid i Eos blev Abdou Medjedoub skolad att spela forward, hänga med i riktningsförändringar i försvar och dribbla förbi långsammare spelare i anfall. Nu, i Norrköping där han får spela center, är han en katastrofal missmatch för traditionella insidespelare, och kan få dem att se ut som om de står stilla när han går mot korgen. 

 

* Fortsättning på assisttemat: Norrköping hade tio spelare ombytta och nio av dem noterade en assist. Sex spelare hade 2 assists eller fler. 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson