Hoppa till sidans innehåll

Malbas fortsätter övertyga – slår Nässjö i hemmapremiären

15 OKT 2016 19:31
Bakom Svensson-ligan (Mimmi Svensson samt systrarna Hanna och Evelina), en kvävande zonpress och lite flyt kunde Malbas vinna över Nässjö i säsongens första hemmamatch. Därmed är Malbas obesegrade medan Nässjö öppnat säsongen med tre förluster.
  • Uppdaterad: 16 OKT 2016 15:24

Mimmi Svensson attackerar Nässjöförsvaret

Malbas - Nässjö, 66-51 (7-12, 18-9, 21-20, 20-10)

Inledningen var fylld av ring ut, tekniska misstag och bortslängda passningar – ett resultat av nerver, enligt head coach Fredrik Vannerstrand.

– Vi spelade stressigt och jag tror det var mycket för att det var hemmaplan och första matchen. Sen visade vi att vi är bättre än Nässjö och jag tycker det är ett rättvist resultat även om vi släppte tillbaka dem lite i slutet på tredje.

Malbas ställer upp med en ung trupp trupp i Damettan. Endast en handfull av spelarna har tidigare erfarenhet från spel i division 1 och då var det kanske inte så konstigt att spelet såg lite nervöst ut i inledningen av hemmapremiären. Samtidigt spelade Nässjö med pondus i sitt anfallsspel; de attackerade genom mitten av Malbas försvar i kombination med en drös trepoängare.

Hemmalaget hade nästan komiskt dålig utdelning på sina lägen. Även när de spelade sig fram till öppna lägen under korgen rullade avsluten retsamt utanför ringen. Det var först i femte spelminuten som Evelina Svensson kunde bryta nollen efter ett fint inkastspel under Nässjös korg.

I andra perioden började Malmögänget spela mer och mer avslappnat, vilket ledde till poäng och även att Fredrik Vannerstrand kunde plocka fram ytterligare ett vapen ur arsenalen: zonpressen.

– Vi vill pressa hela tiden egentligen, men problemet var att vi gjorde inga poäng i första perioden så vi kunde inte sätta upp den. Det var ring ut hela tiden. När vi väl började sätta bollarna i korgen kunde vi sätta upp pressen. Vi använder lite den för att kunna diktera tempot men också för att vi ger varandra energi.

Och pressen gav utdelning. Så fort Nässjö korsade mittlinjen vid en av sidlinjerna fanns en Malbasspelare där och mötte med en dubblering. Oftare än inte var den spelaren Evelina Svensson, som ibland såg ut att dyka upp från ingenstans. Gästerna från Småland hade stora problem med att komma in i sina anfall och Malbas kunde då ta greppet om matchen när de vände underläget i första halvek till ledning i halvtidsvila med 25-21.

I andra halvlek fortsatte Malbas på det inslagna spåret och ångade på. Snabbt var ledningen uppe i 20 poäng och coach Vennerstrand började vila sina startspelare. Då blixtrade Nässjö till. När Anna-Maria Mirkovic sätter en trea samtidigt som tredje periodens slutsignal ljuder är ledningen nere i tio poäng. Men coach Vannerstrand tog det med ro på Malbasbänken.

– Jag var inte nervös överhuvudtaget. Men vi måste lära oss att hålla ledningarna. Om vi kan spela så pass bra som vi gör i tredje perioden och leda med 20 så måste vi klara att hålla kvar den, även om vi roterar in bänkspelarna. Men vi kommer förhoppningsvis bli bättre och bättre på det här under säsongen.

I fjärde perioden tog Svensson-ligan över matchen på nytt. Särskilt Mimmi briljerade, som med sex raka poäng i mitten av den avslutande perioden såg till att matchen var säkrad.

Nu väntar snabb omladdning inför mötet mot favorittippade Wetterbydden imorgon. Wetterbygden har varit öppna med att de satsar mot Basketligan och med landslagscoachen Francisco Pinto har de alla förutsättningar att ta sig dit.

– Det som är positivt är att vi är nykomlingar så det är ingen som förväntar sig att vi ska slå Wetterbygden. Vi kan förhoppningsvis gå ut och spela avslappnat, spela tufft försvar och vara disciplerade – det måste vi vara mot ett lag som Wetterbygden, avslutar coach Vannerstrand.

Malbas spelande kvävande försvar mot Nässjö

Noterat

  • I en haltande tabell är Malbas ett av tre obesegrade lag. Ett av de andra, Wetterbygden, står för morgondagens motstånd i ett väldigt tidigt toppmöte.

  • Genom förlusten mot Malbas står Nässjö fortfarande utan vinst på tre matcher. Deras två första matcher var på förluster med 40 poäng i snitt.

  • Kvällens highlight som inte riktigt blev var när Hanna Svensson tidigt i tredje perioden satte en trepoängare från vingen. Sofia Henriks stjäl det påföljande inkastet, passar tillbaka till Hanna som skjuter från samma ställe. Delar av Malbas herrlag satt på första parket och när bollen var i luften ställde de sig upp i en förväntad målgest, men när skottet träffade bakre delen av ringen uteblev firandet.

>>> Matchen mot Wetterbygden spelas i Heleneholmshallen imorgon, söndag. Samma tid som dagens match: kl 16.00.

>>> Glöm inte följa Malbas på Facebook för att få alla nyheter direkt i din feed.

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson