Hoppa till sidans innehåll

Malbas faller mot suveräna Högsbo

27 NOV 2016 20:14
Det blev en tredje förlust i rad för Malbas, som nu kämpar för att hålla näsan ovanför ytan till Superettan. Obesegrade Högsbo var helt enkelt för bra, men det fanns ljusglimtar i storstryket.
  • Skapad: 27 NOV 2016 20:14

Malbas - Högsbo, 37-78 (17-14, 4- 27, 12-12, 4-25) 

Ojämna matcher kommer i alla former och storlekar. Ibland kan det bättre laget knipa en liten ledning i början och sedan långsamt dryga ut avståndet över 40 minuter. Andra gånger kan det vara jämnt skägg i en halvlek innan vinnaren hittar sitt spel och rycker efter halvtid. Eller så finns det varianten som just demonstrerades i Heleneholmshallen, där ena laget vinner period ett och tre med 29-26 – men förlorar period två och fyra med 52-8. 

 

Manfall och kondition är anledningen till den svajjande spelkvaliteten, om du frågar Malbas coach Fredrik Vannerstrand. 

 

– Vi saknar två starters som jobbar. Det är svårt att neka tjejerna en inkomst för att spela i ettan. Det är den verkligheten vi lever i på damsidan. Sen litegrann är det nog orken. Efter halvtidsvilan så orkar vi lite mer. Sen i ärlighetens namn matchar han runt lite mer i de perioderna också. 

 

Utan startande point guarden Sofia Henriks samt stjärnforwarden Evelina Svensson – och hennes 22 poäng per match – var det uppförsbacke redan innan uppkast när Malbas ställdes mot ligasatsande Högsbo. Göteborgarna, som ännu inte förlorat en match den här säsongen, har en rutin utan motstycke i division 1. Flera av spelarna i truppen har tidigare spelat i Basketligan, jämfört med Malbas lag där många gör sin första säsong i division 1. 

 

Men i första perioden var det någon som glömde berätta för Malbas att det var meningen att de skulle förlora. Skåningarna spelade frenetiskt försvar med aktiva händer som gjorde att Högsbo inte kunde komma dit de ville i anfallet. Trots att Malbas stundtals hade problem med att passa bollen till motståndaren tog de igen det genom att dominera returtagning och dessutom få fin utdelning på skotten när de väl fick läge. Smått sensationellt låg hemmalaget överst efter de första tio minuterna: 17-14. 

 

Sen tog det stopp. Efter periodpausen vispade Högsbo fram en väldigt aggresiv helplanspress, med fyra spelare på Malbas planhalva. Malbas fick stort bry med att ens komma över på Högsbos sida av planen. Försvarstrycket ledde dessutom till enkla poäng för gästerna, som kunde lägga i layup efter layup. Det blev bara 4 poäng för Malbas i perioden, och Högsbo sprang iväg till halvtidsledning, 41-21. Turnovers var den stora boven, där Malbas gav bort hela 27 bollar i första halvlek – 16 av dem i andra perioden. 

 

 

Högsbo har många styrkor och utmanar på så många olika plan. Förutom rutinen, basketintelligensen och fördelen av att ha spelat tillsammans under flera år har de också några unika talanger. Ieva Ivaskeviciute är kanske basketettans bästa atlet med kattliknande kvickhet; Ana-Laura Rivero har ett basketsinne som gör henne till en coach på plan och ett kroppspråk som mer påminner om någon som är på en söndagspromenad i skogen snarare än en basketspelare på match; och Hanna Johanssons kombination av storlek och teknik är vad Julia Raflund har potential att nå upp till om några säsonger. 

 

Även om det blev förlust var coach Vannerstrand hoppfull. Laget vek inte ner sig även när det gick dåligt och Malbas har fortfarande möjlighet att nå sitt mål: Superettan. Två matcher återstår av höstsäsongen och då handlar det för Malbas att gå in och göra jobbet. 

 

– Hammarby är nykomlingar, precis som vi, och vi har varit ganska identiska genom hela tabellen. Det gäller att vi tvålar dit dem. Gör vi vårt jobb och vinner de två sista matcherna så har vi chansen.

 

 

>>> Malbas spelar sin nästa match på söndag den 4 december. Hammarby står för motståndet och uppkast är kl 16.00.

>>> Glöm inte följa Malbas på Facebook för att få alla nyheter om laget direkt i ditt flöde. 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson