Hoppa till sidans innehåll

Lagmaskinen Uppsala nöter ner Malbas

22 NOV 2016 23:26
Med två uppmuntrande matcher i ryggen gick Malbas in mot tabelltvåan Uppsala med förnyat självförtroende. Men lagmaskinen från Uppland skulle visa sig övermäktig, nästan omänsklig.
  • Uppdaterad: 23 NOV 2016 09:28

Malbas - Uppsala, 93-58 (11-17, 18-27, 19-25, 10-24)

När Andreas Persson rusar mot korgen plockar Odin Lindell effektivt bort hjälpförsvaren och lämnar fri väg åt bollhållaren. Basketgodis, skulle ett Uppsala-fan säga. Regelvidrigt, hörs det från Malbas-supportrar – och då spelar det ingen roll att han är skåning. Oavsett hur är det ruskigt effektivt. 

 

Uppsala, Basketligans enda helsvenska trupp, spelar sammansvetsat. Disciplinerat. Precisionen i anfallen är knivskarp; misstagen i försvaret kommer med glesa mellanrum. De är en basketmaskin, byggd över flera år där kärnan i laget fått spela ihop sig, har blind tilltro till var den andre kommer befinna sig i försvar och anfall, vet vilken sida point guarden vill ha sin screen och vem som gillar mjölk i kaffet. Det är ingen slump att de ligger tvåa i tabellen. ¨

 

 

Malbas hade både tur och otur. Tur för att Uppsala hotade att stänga matchen redan i första perioden, men dålig utdelning på öppna trepoängare gjorde att de inte kunde få upp mer än 17 poäng på tavlan. Otur för att de själva – på de lägen de väl fick – konsekvent prickade främre ringkanten och inte kunde hitta något sänk. Bara två spelare fanns i Malbas poängprotokoll efter tio minuter: 7 poäng från Adrian Rodgers och 4 poäng från Sebastian Åris. 

 

Det här var den mest fysiska hemmamatch Malbas spelas hittills i år. Axel Nordström, Andreas Persson och Lukas Friberg gav inte en centimeter gratis till hemmalaget när de försökte penetrera den yttre försvarslinjen, och Odin Lindell och Sebastian Norman städade upp det mesta som slank förbi. Då spelade inte ens Jonathan Persson, och veteranen Richard Eriksson lämnade efter 3 spelminuter med vad som såg ut att vara en skadad tumme. 

 

I andra perioden såg Malbas ut att vara på gång när Lasse Elbaeck satte en trea från toppen av trepoängscirkeln. Uppsalas coach Kevin Gaines kallade timeout och gästerna brände sen av åtta raka poäng. Ledningen var uppe i 37-20. Malbas var frustrerade. Det återstod bara minuter kvar av första halvlek och de hade fortfarande inte skjutit ett enda straffkast. 

 

Fem snabba poäng i halvlekens sista tio sekunder skänker en gnutta liv i hemmapubliken, när ledningen skärs ner till tio poäng. Malbas kommer ytterligare fem poäng närmre tidigt i starten av andra halvlek, men när Fredrik Larsson får en trepoängare bortblåst på en rörlig screen och Andreas Persson i nästa anfall sänker en egen trepoängare blir det nattsvart. Matchen glider iväg. Jordan Peltier gör illa foten efter en layup, kliver av banan och får foten lindad. Samtidigt fortsätter ledningen växa. 15, 20, 25, 30. 

 

35 poäng blir slutmarginalen. Uppsala jublar samspelt hela vägen in i omklädningsrummet medan Malbas börjar slicka såren och hoppas på mer mänskligt motstånd mot Jämtland i nästa match. 

 

 

Noterat 

* David Terrins fick säsongens mest generösa assist när han i andra perioden driver mot korgen förbi två Uppsalaförsvarare, tappar greppet och fumlar bollen framåt med hjälp av hela kroppen – rakt i gapet på Jake Zuilhof som står öppen under nätet. En assist blev det hur som helst. 

 

* 30 poäng – en knapp tredjedel av av Uppsalas poäng – kom efter Malbas 18 turnovers. Det var ett resultat av deras lufttäta, fysiska försvar som gjorde varje pass och dribbling till en börda för Malbas. 

 

* Uppsala ligger nu som ensam tvåa i tabellen med 6 vinster på 8 matcher. Närmast spelar de hemma mot Jämtland nästa tisdag. Malbas ligger fortfarande på nionde och sista plats, dock med lika många vinster som Umeå. De spelar också mot Jämtland härnäst, däremot i Östersund. 


 

>>> Följ Malbas på Facebook för att få alla lagnyheter direkt i ditt flöde!

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson