Hoppa till sidans innehåll

Hedersam förlust mot ligasatsande AIK

14 MAR 2017 00:14
Malbas har tagit stora kliv under säsongen och visat sig vara allt annat än en slagpåse – trots tabellläget. Mot serieettan spelade Malbas på hög nivå, men rutin och talang vann i slutändan komfortabelt.
  • Skapad: 14 MAR 2017 00:14

 

Malbas - AIK, 39 - 65 (10-20, 12-20, 10-10, 7-15)

Serieledande AIK, fullmatade med ligaveteraner, spetsat med ett före detta WNBA-proffs och ett facit i Superettan som skvallrar om en ensam förlust, ställdes på söndagseftermiddagen mot tabelljumbon Malbas. Det osar ligasatsning kring AIK när namnen, tryckta på ryggen av deras matchlinnen, mer eller mindre alla är kända från Basketligan. På andra sidan står Malbas, nykomlingar i Division 1 – här för att se och lära. Fast det visade sig att de både sett och lärt sig saker, nio matcher in i Superettan. 

 

Under andra periodens första fyra minuter gick AIK poänglösa. Malbas vecklade ut sin helplanspress, som i vissa matcher varit en guldgruva och i andra en sandlåda. Nu fungerade den precis som det var tänkt. Malmö klämde fram turnovers på offensiv planhalva och använde den framskjutna positionen för att skapa läge för sig själva. Men glädjen var kortvarig. 

 

AIK tog av sig silkesvantarna och hann ända vägen upp till 37-17 innan Malbas svarade med ett hoppskott från Evelina Svensson. 

 

– Det är det gamla vanliga, säger Malbas coach Fredrik Vannestrand. Vi spelar bra försvar och tvingar fram turnovers, men vi kan inte omsätta det i poäng. 

 

Han pekar på att hans spelare tvingat fram 25 turnovers från Superettans serieledare – en turnover mer än Malbas – men trots det blir det bara 39 poäng på tavlan. Rutinen, samspelet och pondusen gör att AIK kan straffa Malbas för sina misstag på ett helt annat sätt. 

 

– Den stora skillnaden, fortsätter coach Vannestrand, mellan de här två lagen är att när de erövrar en boll så är det två, tre pass och sen en layup. När vi gör det får vi slita och kämpa och vi får inte ordning på bollen. Vi får inte de där enkla poängen. 

 

 

Underläget i halvtid skrivs till 22-40, men de relativt orutinerade tjejerna i svart hade inga planer på att ge bort något gratis. De spelar jämnt med AIK i tredje perioden, 10-10, innan orken försvinner i sista perioden och gästerna till slut kan skriva segermarginalen till 26 poäng. 

 

I en match där Malbas förlorar med 26 pinnar sticker en statistik ut som extraordinär: Veda Bojar spelar mer än halva matchen och är enda Malbasspelare med en positiv +/-statistik. Ingen slump, enligt coach Vannestrand. 

 

– Hon har nog spelat alldeles för lite under säsongen. Hon har den där energin. Hon sliter. Nu fick hon starta idag för hon har gjort sig förtjänt av det; för att hon är den som har högst energi på träningarna. 

 

Redan på lördag är det dags igen. Då drabbar lagen samman på nytt, fast då på AIK:s hemmaplan. Malbas kommer åter slå underifrån, men vad de kan förbättra ytterligare till dess är att ta kontakten under korgen, och göra något åt AIK:s övertag i returtagningen. 

 

– Vi skulle kunna vara mycket bättre i den defensiva utblockeringen. Det handlar inte så mycket om att vara lång, tycker jag, utan det handlar mer om att slåss och om att man är beredd på att det kommer göra ont. 

 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson