Hoppa till sidans innehåll

Förlust i hemmapremiären för damlaget

22 JAN 2018 15:20
Det blev alltså en knapp förlust i hemmapremiären i SuperEttan för damerna vs Central. Mer om matchen genom att klicka på LÄS MER! FOTO Jonatan Engman
  • Uppdaterad: 22 JAN 2018 21:26

Förlust i hemmapremiären

Ett aggressivt pressande KFUM Central tillfogade oss den andra raka förlusten i årets upplaga av Superettan. För tredje matchen i rad missar vi fler straffkast än antal poäng vi förlorar med. I dag skjuter vi 18 av 26 från välgörenhetslinjen och förlorar matchen med 63-68.

Naturligtvis är vårt svaga straffkastskytte inte den ensamma förklaringen till dagens förlust. Vi startar matchen bra och spelar med hög energi. När Hanna Svensson kommer in och sänker en trea fram till 9-4 assisterad av storasyster Evelina känns det som att vi är på väg att ta ett litet grepp om tillställningen. Så var dock inte fallet eftersom Central svarar med att göra 10-0 främst genom att de skruvar upp intensiteten i försvar och tvingar oss till misstag.

Den andra perioden bjuder på mer av samma vara och gästerna leder som mest med 12 poäng. Med dryga tre minuter kvar till halvtid lägger Evelina i en layup som innebär 26-34. Samma Evelina hänger två minuter senare en trea som betyder lika 36-36. En inspirerad sekvens där firma Svensson (Evelina och Hanna) står för samtliga 10 poäng. Vi avslutar perioden med att göra 14-4 och det är helt jämnt i halvtid, 38-38.

Matchens andra halva blir jämn men bortalaget tar kommandot i början av tredje genom att sätta upp en aggressiv press som vi har mycket svårt att hantera. Vi radar upp turnovers och när Central tar ledningen med 42-50 efter lite mer än tre minuter känns det som att tåget är på väg att gå. Ett par straffkast av Emma och en viktig trea från Cecilia gör dock att vi får kontakt igen. Central vinner perioden med fyra poäng vilket också är den ledning de tar med sig in i den avslutande tiominutaren.

När den sista perioden är knappt tre minuter gammal stänker Evelina i en trea till 57-58 och det känns som att vi kanske ska kunna ta tag i matchen. Istället ska det dröja sex (!) minuter innan vi nätar igen. Här borde naturligtvis matchen varit avgjord men Central gör inte heller poäng på över fyra minuter. När de sänker en trea fram till 57-64 med knappa tre minuter kvar ser det dock riktigt mörkt ut. Vi lyckas ändå skaka liv i en match som såg avgjord ut när Mimmi och Cecilia på åtta sekunder hänger varsin trea och tavlan visar 63-66. När Central bränner två straffkast med 34 sekunder kvar får vi en sista möjlighet att utjämna men kommer inte till avslut. Vi tvingas stoppa klockan i slutet men Central sätter sina straffkast och kan, rättvist, plocka hem sin första seger i Superettan.

Det känns naturligtvis tufft att inleda med två förluster men vi är trots allt med i båda matcherna fast vi inte riktigt når upp till den nivå vi kan spela på. Tyvärr fortsätter vi kasta bort bollar i massor, idag har vi 30 turnovers vilket innebär att vi sammanlagt slarvat bort ofattbara 55 bollar på två matcher. Med sådana siffror är det svårt att vinna. Vi tvingar förvisso Central till 26 turnovers i dag men medan vi gör 10 poäng på dessa turnovers gör de 20 poäng på våra.

Vi har ett ordentligt övertag i returtagningen och lägger beslag på hela 83 % av returerna från deras missade skott. Vi tar 19 offensiva returer (41 %) men omvandlar bara dessa andrachanser till sju poäng. Vi snittar 55 returer per match vilket gör att vi toppar åtminstone en positiv statistikkategori. Defensivt gör vi fortfarande lite för många misstag som leder till enkla poäng för våra motståndare.

Evelina imponerar efter en tveksam insats i Norrland för en vecka sedan. Idag stannar hon på 23 poäng, 7 returer, 9 assists och hela 7 steals. Enda plumpen i protokollet blir 2 av 8 från trepoängsland. Jag som coach får dock ta på mig en del av det då Evelina spelar lite för tunga minuter och är trött i den fjärde perioden.

Hanna tog ett rejält kliv framåt i sin comeback och visar att hon kan producera både offensivt och defensivt. Idag stannar hon på 14 poäng men fick ett par byten som var lite för långa. Ytterligare en sak att justera för coachstaben. Tova följer upp en bra insats i Luleå med att riva ner 12 returer idag. Vi väntar fortfarande på den riktiga islossningen offensivt men vi är övertygade om att den kommer. Mimmi som imponerat den senaste tiden, både på träning och match, startar idag och gör sex poäng framåt. Vi hade nog önskat några fler avslut men det är skönt att ha henne tillbaka efter ett kortare uppehåll i höstas. Jonna är som vanligt nyttig och stannar på 11 returer idag men vi behöver hitta ett sätt att få fler än tre avslut från hennes händer. Cecilia förvaltar sina minuter bra och stannar på 6 poäng och 6 returer och ger oss energi från bänken. Emma spelar i vanlig ordning tunga minuter och får slita som ensam pointguard, några av hennes fem turnovers är naturligtvis ett resultat av trötthet. Sju assists från Emma är dock bra, nu väntar vi på att hon ska komma ur sin shooting slump.

Vi jobbar vidare, målet är fortfarande att göra bättre ifrån oss än förra året och det återstår nio matcher av årets Superetta. Härnäst väntar de två ligasatsande seriefavoriterna på hemmaplan.  Först ut är Wetterbygden som besöker Heleneholm om en vecka. Högsbo gästar oss söndag den 11 februari. Inga lätta uppgifter men tuffa och roliga utmaningar! Vi hoppas att publiken tar chansen att se amerikanska importspelare och comebackande landslagsspelare!

 

Malbas- KFUM Central 63-68 (13-21, 25-17, 14-18, 11-12)

Poäng: Evelina 23, Hanna 14, Cecilia 6, Mimmi 6, Tova 6, Jonna 3, Emma 3, Katarina 2

 

 

Skribent: Andreas Holmgran
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson