Hoppa till sidans innehåll

Ett tungt farväl för coach Henrik Svensson

17 MAR 2017 23:53
Malbas hemmaavslutning blev allt annat än smakfull. Tabelltvåan Norrköping gjorde snabb sak av Malmö när Heleneholmshallen såg det sista av Basketligan på ett tag.
  • Skapad: 17 MAR 2017 23:53

 

Malbas - Norrköping, 55-102 

Heleneholmshallen var lite mer välfylld än vanligt, för det var inte vilken match som helst. Inte nog med att det var säsongens sista hemmamatch för Malbas, det var även sista gången som coach Henrik Svensson skulle hålla i taktpinnen för Malmös seniorlag på hemmaplan. Åtta år har gått sedan han tog över ett brokigt division 2-lag för att sedan ta dem till toppen av division 1 och med slutspel i Basketligan som höjdpunkt. Till nästa säsong väntar nya utmaningar för honom. 

 

Just innan uppkast tog Malbas ordförande Rickard Nilsson micken och hedrade coach Svensson, tillsammans med den alltid närvarande Jan Mikulowski. Sen kunde matchen börja. 

 

När det gäller motstånd i en känslofylld match som är en del av sista paragrafen i en epok, kunde Malbas knappast fått en sämre gäst. Malmölaget har haft det tufft mot många lag den här säsongen, men Norrköping verkar ha ett etrxaordinärt slagträ reservat åt skåningarna. Förutom en hedersvärd tiopoängsförlust i Stadium Arena i februari har det varit präktigt ojämnt när de här två lagen ställts mot varandra. Fredagskvällen skulle sälla sig till de senare. 

 

 

Matchen blev på många sätt symbolisk för Malbas säsong: Lasse Elbaeck slog ut sig själv genom att plocka upp sin fjärde foul i den fjortonde spelminuten, Malbas fick bara 11 poäng från sina bänkspelare och anfallet blev mer och mer stillastående och individualistiskt ju länrge matchen gick. Samtidigt fick – och tog – de yngre spelarna chansen, Jordan Peltier visade att han kan vara en pålitlig spelmotor och laget gav allt de hade under 40 minuter. Det räckte bara inte riktigt till. 

 

När ett lag som Norrköping ger bort bollen ofattbara en (1) gång under hela matchen, skjuter 54 procent från trepoängslinjen och får promenera till strafflinjen 34 gånger, då finns det få saker Malbas kan göra. 

 

 

Som så många gånger tidigare sitter Sebastian Åris kvar på bänken långt efter slutsignalen. Blicken är inte fäst vid något särskilt; han bara stirrar rakt framåt. En tom blick som signalerar uppgivenhet. Normalt är han glöden i Malbas eld på plan, frenetiskt jagande i försvar och respektlöst attackerande i anfall. Den här matchen kunde han inte göra annat än gestikulera från bänken, när en stukning i senaste hemmamatchen förpassat honom till civila kläder. 

 

Matchen må vara representativ för Malbas säsong 2016/2017, men den missar målet fullständigt att summera Henrik Svenssons tid som coach här. Han har vunnit långt fler matcher än han förlorat och många gånger kokat ihop smäktande måltider med undermåliga råvaror. 

 

Publiken i Heleneholmshallen vet – och de visade det genom att ge en avslutande, utdragen ovation till ett lag och en coach som gett allt de har att ge. 

 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson