Hoppa till sidans innehåll

Äntligen! Malbas kniper välförtjänt vinst i Basketligan

11 NOV 2016 23:02
Det tog sju omgångar längre än förra året, men Malbas har tagit säsongens första vinst. Mot ett decimerat Borås, utan Christian Maråker och Simon Gunnarsson samt head coach Jonte Karlsson, dominerade Malbas returtagningen och vann efter dramatik.
  • Skapad: 11 NOV 2016 23:02

Malbas – Borås, 78-75 (19-21, 22-16, 16-17, 21-21)

Liksom fjolårets första vinst – övertidsvinsten i ligadebuten mot Jämtland – var matchen mot Borås en kväll fylld av dramatik, nerv och ett brett spektrum av ansiktsuttryck på läktarplats. Äntligen fick malmöpubliken anledning att jubla, inte bara för att Malmö vann, men framförallt för hur de spelade. Det trötta anfallsspelet, de sänkta huvudena och det frånskyllande pekandet var bortblåst; det var som om ett helt nytt lag hade landat i Malmö efter ett snökaosförsenat flyg hem från Luleå. 

 

Anledningen gjorde dessto mindre. Den här versionen av Malbas gled friktionslöst i försvarsrotationerna, var på motståndarens planhalva med 20 sekunder kvar på skottklockan och var hämningslösa i sin jakt på returer. Allt det hårda arbetet resulterade i en niopoängsledning för hemmalaget med strax under fyra minuter kvar. Ändå var skåningarna tvungna att svettas hela vägen in i kaklet. 

 

 

Det började med att Mike Palm nätade två gånger efter servering av suveräne James Washington III. Samme Palm hade sedan med en minut kvar en öppen trepoängare på vingen som kunde tagit ner ledningen i två poäng och verkligen skruvat upp temperaturen i Heleneholmshallen, men trean gick ring ut. Istället sätter Jordan Peltier ett krångligt hoppskott och knuffar tillbaka ledningen i 7 poäng. 

 

Med 14 sekunder kvar på klockan går Adrian Rodgers till strafflinjen med Malbas i fempoängsledning. Han sätter en av två och matchen ser ut att vara i kistan. Men Jakob Sigurdarson tråcklar sig till en tvåpoängare, blir foulad och sätter bonuskastet med 14 sekunder kvar att spela. Malbas tar timeout och för dem återstår bara att få in bollen i spel, bli foulade av Borås och lägga matchen på is med straffkast – ändå lyckas Borås sånär med att stjäla bollen, men Sebastian Åris är återigen stark i händerna och får till slut den åtråvärda foulen. Han sätter båda sina kast och det återstår bara sex sekunder när Borås kallar sin sista timeout. 

 

Med Malbas i fempoängsledning, bara en handfull sekunder kvar att spela och Borås utan timeouts är matchen till synes över. Då blir Jordan Peltier blåst för en osportslig foul när han håller fast Jakob Sigurdarson innan bollen kastats in. Sigurdarson får två straffkast – som han sänker – Borås får tillbaka bollen och nu är de bara en trepoängare bort från att tvinga fram övertid. 

 

Men det här var Malbas kväll. Borås inkastspel gav inget och Sigurdarsons desperata hävning nådde aldrig fram till korgen. 

 

Chicago Cubs vinner sitt första mästerskap på 108 år, Donald Trump vinner ett historiskt presidentval och Malbas tar sin första seger i årets Basketliga – allt på bara lite mer än en vecka. För fansen som tagit sig till Heleneholmshallen på fredagskvällen var känslan av förvåning, historik och känslosvallande likvärdig. 

 

Noterat

* I en febrig jakt på säsongens första vinst vände sig coach Henrik Svensson till sina guards Jordan Peltier, Adrian Rodgers och Sebastian Åris. De fick 2, 4 och 7 sju minuters respektive vila under matchen. Fredrik Larsson fick inte vila en enda sekund. 

 

* I Christian Maråkers frånvaro fick James Washington III ett ännu tyngre ansvar. Hans 27 poäng, 4 assist och 6 stels var samtliga bäst i laget. 

 

* Malbas ligger fortfarande underst i tabellen, men har trots bara en vinst på åtta matcher lika många poäng som åttondeplacerade Umeå. Norrlänningarna har dock två matcher mindre spelade. 

 

>>> Malbas spelar sin nästa hemmamatch tisdag den 22 november, då mot Uppsala. Uppkast kl 19.04

>>> Följ Malbas på Facebook för att få alla uppdateringar om klubben direkt i ditt flöde! 

Skribent: Johannes Grufstedt
Epost: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

Sportprofil

errea

Merchandise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets AB


 Trianon

 

Bravida

 

Wihlborgs

 

 Lifra

 

Otto Magnusson

 

 

Bona

 

 

Fitness 24Seven