Hoppa till sidans innehåll

Peltier lyfter Malbas till seger mot tabellettan

07 FEB 2017 23:41
I en rafflande uppgörelse som innehöll gastkramande trepoängare, ett outtröttligt försvar och ännu fler trepoängare kunde Malbas lämna Heleneholmshallen med en rejäl fjäder i hatten.
  • Skapad: 07 FEB 2017 23:41

 

Malbas - Luleå, 81 - 77 (17-26, 20-16, 17-23, 27-13) 

Slutsignalen ljuder efter 40 minuter av basket i Heleneholmshallen. Sebastian Åris knyter höger näve och blickar mot bänken; Tadas Kvederavicis knyter båda händerna och vrålar rakt ut i luften. Jordan Peltier sätter sig på huk vid mittlinjen och är helt tom. Stefan Alavuk går fram till honom för att gratulera honom på sin bästa match i Basketligan. Jordan vänder två tomma handflator upp i luften som om han varken förstod vad Stefan sa eller vad som precis hade hänt. 

 

Det var inte meningen att det skulle gå såhär. Luleå, med sin serieledning byggd på ett gränslöst talangfullt lag med både bredd och spets som lett till 18 vinster, skulle bara flyga ner till Skåne för att hämta in vinst nummer 19 och sedan åka tillbaka till Norrland. Malbas, på sin nästintill cementerade jumboplats, hade nyligen blivit av med sin lagkapten Fredrik Larsson och ersatt honom med Joshua Ritchart – men han låg hemma och var sjuk. Inte ens ständige hejarklacksledaren Per satt bakom trumsetet på norra läktaren. 

 

Ändå fanns det hoppfulla tecken för malmöfans att hålla fast vid. Redan i matchen innan, mot Norrköping, hade Malbas visat puls och spelat jämnt mot ett lag som dominerat dem i två tidigare möten. Mot Luleå satsade coach Henrik Svensson på skytte och startade sina fem säkraste trepoängsskyttar: Lasse Elbaeck, Tadas Kvederavicius, Emil Isovic, Adrian Rodgers och Sebastian Åris. 

 

Greppet fick effekt, och inte bara på Malbas som satte 7 av 13 trepoängsförsök i första halvlek, utan även på Luleå som under samma period bara nätade 1 av 9. Malbas följde sin gameplan så pass bra att coach Svensson inte sträckte sig efter sin första timeout förrän det återstod 4.54 av andra perioden – en präktig snöflinga för Malbas under den här säsongen. 

 

Trots det fanns orosmoln. Yannick Anzuluni fick göra lite som han ville och kom till avslut under korgen i tid och otid; Luleå hade trots dålig utdelning från långdistans 16 poäng i tresekundersområdet bara i första perioden, vilket var ett kvitto på norrlänningarnas styrkeövertag; och inte kunde väl Luleå fortsätta skjuta så illa på trepoängarna i andra halvlek? 

 

 

Trots att allt verkade ha gått Malbas väg låg de fortfarande under i halvtid, 37-41. Det var ett läge som fansen sett flera gånger under säsongen: Malbas matchar motståndet i en halv match, eller ibland till och med tre fjärdedelar, innan gästerna växlar upp och rycker ifrån. Mot Luleå verkade det som att genomklappningen skulle ske i slutet av tredje perioden. Med tre minuter kvar till sista periodvilan sänker Stefan Alavuk en trea, hans andra i matchen, och Malbas kryper upp bara tre poäng bakom Luleå. Men sen avslutar Luleå med att rassla in periodens sista 7 poäng och gör ledningen tvåsiffrig inför de avslutande tio minuterna. 

 

Som salt i såren plockar Adrian Rodgers upp sin fjärde och femte personliga foul i en olycklig sekvens.  Han döms för en osportslig foul på Quinton Upshur i en kontringssituation och när han sen bedyrar sin oskyldighet för domarna blir han blåst för en teknisk foul och blir förpassad till bänken under resten av matchen. 

 

Föreställningen som sedan utspelar sig i fjärde perioden kan närmast beskrivas som en match av slutspelskaraktär. Jordan Peltier sätter sin fjärde och femte trepoängare, coach Svensson på Malbasbänken tappar fattningen till den grad att han slänger av sig både kavaj och slips och euforin kulminerar när Lasse Elbaeck med 30 sekunder kvar hittar sig själv ensam vid toppen av trepoängslinjen, dribblar hela vägen till korgen och varsamt lägger i vad som skulle bli den matchavgörande layupen. 

 

I underläge med fem poäng och utan några timeouts måste Luleå spela frenetiskt och riskfyllt för att ha någon chans att komma ikapp, men i enlighet med matchbilden får Luleå inte utdelning på någon av sina avslutande trepoängsförsök. Skrällen är ett faktum. 

 

Noterat

* Jordan Peltier var inget annat än sensationell. Innan matchen mot Luleå hade han nätat 17 trepoängare 69 försök. På tisdagskvällen blev det 5 treor på lika många skott, vilket mynnade ut i 26 poäng. Men han var inte ensam – hela sex svartklädda noterade trepoängare den här kvällen med en sammanlagd träffsäkerhet på 64%. 

 

* Luleås brist på trepoängare var nästan lika uppseendeväckande. Till vardags nätar de på 36% av sina treor men mot Malbas träffade de bara målet på 4 av 31 försök. 

 

* I första perioden bjöd Malbas coach Henrik Svensson på ett skratt när Malbas hade inkast under Luleås korg. Coach Svensson skriker ut spelet från sidlinjen: “Ett! Ett! Ett!”. Adrian Rodgers, som ännu inte är flytande i svenska efter bara ett halvår i Sverige, tittar oförstående på sin coach, som snabbt inser sitt misstag, viskar “one” till honom och de båda delar ett förstående leende. 

Skribent: Johannes Grufstedt
E-post: Adressen Gömd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets AB


 Trianon

Wihlborgs

Otto Magnusson

Bona

 

Fitness 24Seven'