Hoppa till sidans innehåll

Malbas imponerade i Scania Cup

19 APR 2022 08:18
F08 tog klubbens första guld någonsin i den prestigefyllda turneringen, F07 knep bronspengen och P05 och P08 gick till kvartsfinal. Vilken succé för Malbas i Scania Cup!
  • Skapad: 19 APR 2022 08:18

Det blev ett stort jubel när slutsignalen ljöd även om det aldrig var något snack om vilka som skulle vinna finalen. Malbas F08 dominerade denna turnering från början till slut och blev klubbens första vinnare på damsidan och andra vinnare totalt (även P97 har vunnit). 

I finalen ställdes tjejerna mot finska Lou, som de redan hade besegrat i gruppspelet. Det är dock långt ifrån en garant för vinst i en final då nerverna kan spöka rejält. Nyomi Hahn, som blev vald till turneringens bästa spelare, och resten av gänget satte dock ner foten direkt. Claudia Siciliano satte finalens första skott och Malbas gick upp till 13-0 innan finskorna fick i sina två första poäng.

Till slut blev det vinst med 52-35.

Flickor 07

Malbas F08.jpeg

Tjejerna i F07 var inte långt ifrån. Gruppseger bäddade för semifinal mot BMS Herlev - en känd rival från Danmark. För några år sedan blev det förlust med över 80 poäng mot detta lag, hur skulle det nu gå i en avgörande semifinal en sen söndagskväll?

I början såg det ut som vanligt, danskorna har en imponerande bollkontroll och bra lagspel och ryckte ifrån till 2-12. Då tog Malbas time out och det blev starten på en upphämtning. Melissa Yildirim med en and-1 fram till 5-12 och när det stod 13-17 var det danskornas tur att ta time out.

BMS höll sedan ledningen och ledde faktiskt med 14 poäng inför den fjärde perioden. Då var det inte mycket som såg ut att gå Malbas väg. Men en galen comeback senare var matchen helt öppen och Malbas hade faktiskt ett sista skott för vinsten även om det hade varit ett mirakel om den sista trepoängaren gått i. Förlust med 59-61 men vilket steg framåt! 

Pojkar 08

Malbas P08.jpeg

P08 inledde turneringen mot storklubben Fryshuset och höll så när på att välta dem direkt. Fryshuset gick hela vägen till final där de förlorade mot danska SISU. Genom vinst mot norrmän samt förlust mot finska Topo landade killarna ändå på andra plats i gruppen och kvalificerade sig till kvartsfinal.

Där väntade Lobas - klart det egentligen är roligare att möta nytt motstånd vid turneringar som dessa men vad ska vi göra när regionens lag är så bra? Lommapågarna blev för starka denna gång. Däremot blev det en lång rad jämna och utvecklande matcher för killarna som hamnade på 11:e plats efter att ha besegrat Högsbo i den sista matchen.

Pojkar 05

Malbas P05.jpeg

För Malbas äldsta lag i turneringen, P05, inleddes turneringen mot de blivande segrarna från Alvik. Det blev en ganska klar förlust men två efterföljande segrar gav killarna andraplatsen i gruppen.

Vinst i åttondelen mot Kjelsås innebar kvartsfinal även för P05. Alla fyra lag gick alltså till kvartsfinal vilket är otroligt kul. Bensinen tog dock slut och Sollentuna kunde ta hem den matchen. Efter förlust mot Södertälje avslutades turneringen med en gastkramare mot norska Ullern. Malbas leder med 60-59 med fem sekunder kvar när norrmännen sätter två straffkast. Oliver Stefanovic tar bollen coast-to-coast och sätter det sista skott på buzzern för seger med 62-61.

Alla Malbas lag avslutade därmed turneringen med en vinst. I ett nyhetsreportage som detta blir det naturligtvis stort fokus på resultaten men just prestationerna varje lag levererar är ju egentligen mer intressanta för coacherna. Svårare att bedöma utifrån men desto viktigare att ha koll på för att kunna mäta sig mot sig själv och sin egen utveckling.

Scania Cup har spelats sedan 1981 i Södertälje och är en inbjudningsturnering där arrangören Södertälje BBK vinnlägger sig om att de bästa lagen i Norden ska delta.  

Skribent: Johannes Wohlert
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson