Hoppa till sidans innehåll

Jan Mikulowski


Läs vad ligacoachen Henrik Svensson, landslagsspelaren Carl Engström och vad Malbas-profiler som Tommy Rosenqvist, Johanna Axelsson Mattsson och Anette Möllerström, med flera har att säga om Jan Mikulowski.

 

1. Vad har Jan Mikulowski betytt för dig personligen?

2. Beskriv Jan med två ord.

 

Henrik Svensson, head coach Borås Basket, SM-vinnare 2019/2020, fd Malbas:

1. Jan har de senaste 15 åren varit min bästa vän och förebild, en enorm guide genom livet. Jag är skyldig honom så mycket att det med ord inte går att beskriva. Jan är lika viktig och betydelsefull för mig som min egen familj. Rent professionellt så har han varit mitt viktigaste möte och jag hade aldrig varit basketcoach till yrket idag om det inte hade varit för Jan.

2. Inspirerande, världsbäst

 

Tommy Rosenqvist, tävlingsansvarig i Malbas, fd ligaspelare i Malbas och Helsingborg, fd coach för seniorlag i Malbas och Lobas, fd ungdomslandslagsspelare, med mycket mera:

1. Jan har genom alla år sedan han kom till Sverige varit en fantastisk coach, mentor och vän.

Som spelare gav han mig möjlighet och förtroende att leda laget som pointguard i Malbas och Helsingborg. Med ökat ansvar som spelare och att vara coachens förlängda arm gjorde att man växte som människa.

Glädjen till basketsporten och se människor utvecklas är Jans stora passion det är något som jag tror även smittat av sig på mig. Jan är alltid öppen för att diskutera basket och sport från elit till bredd hans nyfikenhet att lära sig mer om något är hans storhet som ledare. Du blir aldrig fullärd inom basketsporten!!

"Small details make difference". Det är något som jag och många andra tagit fasta på och lärt oss av Jan.

Alla fina resor och starka livsberättelser som Jan underhållit oss med genom åren är något som alla tar med sig för all framtid. Att bli titulerad Basketprofessor i Polen och Sverige är få förunnat och inger respekt.

2. Livsglädje, omtänksamhet.

 

Anette Möllerström, fd landslagsspelare och landslagskapten, 103 senior- och ungdomslandskamper. SM-silvermedaljör med Eos/Malbas, regionlagscoach, ungdomscoach i Malbas:

1. Första mötet med Jan var på Basketgymnasiet. När vi gick där förstod vi nog inte riktigt hans storhet. Så här i efterhand är jag oerhört glad och stolt över att få ha tagit del av Jannes kunskap. Han lärde mig inte minst hur man vinner fotkriget under korgarna, hur man med rätt fotisättningar kan skapa ett övertag som funkar på alla positioner.

Jag minns när vi reste i Sverige och utomlands att det överallt fanns någon som kände och ville prata med Janne, oavsett om vi var i Pula i tidigare Jugoslavien, i Bormio i Italien eller i Dortmund i Tyskland.

En framträdande egenskap hos Janne är att han har en otroligt brutal ärlighet, kombinerad med omtanke och kärlek, hur det nu är möjligt. Han har sagt så många saker som i efterhand har fått mig att skratta så att tårarna rinner. Jag glömmer aldrig när jag hade klippt mitt långa hår och fått en kort snygg frisyr. Jag tyckte att jag var jättefin, men Janne sa ”Å, Anette, har du klippt dig? Själv?”.

Samtidigt har han alltid funnits där för mig, från första stund på basketgymnasiet. Han har stått i hallen och skjutit med mig långt efter träningarna var slut och han var en av dem som hjälpte mig att komma till college i USA. När jag var med landslaget ville han alltid veta hur det hade gått. Janne är inte bara en coach, han är en människa som alltid möter mig med det största och varmaste leende man kan tänka sig.

2. Omedvetet rolig.

 

Johanna Axelsson Mattsson, fd landslagsspelare, tvåfaldig skytteligavinnare i Damligan, SM-vinnare med Solna och Norrköping, ungdomscoach i Malbas:

1. Jag träffade Jan för första gången i tidiga tonåren, och det var ingen blixtförälskelse. Jan gjorde klart för mig och andra att det endast var hårt arbete som gällde om man ville komma någonstans. Det som gör att jag alltid kommer vara Janne tacksam är hans ledarstil med tydliga krav samtidigt hans entusiasm och engagemang när man faktiskt vill ta sig an utmaningen.

Få ledare hade som han låtit rookien i damlaget vara med på alla morgonträningar i Baltiska hallen tillsammans med alla amerikanska importer och stjärnorna i respektive lag. Så länge man gör sitt bästa "på riktigt" var man välkommen. Jag är helt övertygad om att utan Janne hade jag aldrig nått de framgångar som sen kom.

Tack Janne för alla engagerade extra träningar genom åren och tack för att du med humor, kunskap och hjärta visade hur man kan vara ledare!

2. Varm och påläst

 

Martin Månsson, fd landslagsspelare, ligaspelare i M7 Borås och Malbas

1. Jan var min assistant coach under många år som spelare, men de år som han betytt mest för mig personligen och basketmässigt är de två år jag hade honom som head coach på Malmö BG. Jan är komplett som coach och med ett envetet drillande på träningarna, så fick han även oss guards att vara ett hot under korgarna, oss att inse att baby hooks är ett giftigt anfallsvapen, att man ibland måste vara lite ”ful” i försvaret och att polska svordomar kanske inte alltid passar sig. Men framför allt så lärde han mig att man med ödmjukhet och nyfikenhet kan bli en fantastisk fin människa och coach som jag som då en ung adept och än idag respekterar och ser upp till.

2. Superödmjuk basketprofessor

 

Carl Engström, landslagsspelare, utlandsproffs, ligaspelare i Malbas, Södertälje, Uppsala och Wetterbygden.

1. Jan och jag jobbade ganska mycket tillsammans under min tid i Malbas. Han hjälpte mig mycket med dom individuella träningarna. Gav mig en del old-school moves. Dom funkar kanon än i dag 😊

2. Äkta, legend.

 

Tobias Sjöberg, ligaspelare i Malbas, numera Superettan-spelare i Kalmar, USM-guld och RM-guld med Malbas, 107 ungdomslandskamper:

1. Finns ingen tränare som har påverkat mig lika mycket som Jan har på ett individuellt plan. Jag har haft turen att alltid vara under bra tränare. men ingen har kunnat förmedla så mycket erfarenhet, tips och omtanke för spelare, lag och klubb som Jan.

Utan Jan tror jag inte jag hade fått möjligheten att spela på collegenivå eller åtnjuta så mycket tid med ungdomslandslag. Kommer aldrig glömma alla morgonträningar med Jan, all uppmuntran inför matcher och allt stöd jag har fått från Jan under tiden jag var i Malbas.

Det har också varit väldigt roligt att få träna med Jan då han även har tränat min mamma och bror, och han kommer alltid vara den bästa tränaren jag har arbetat med.

2. Holy Christ

Uppdaterad: 01 JUL 2021 19:56 Skribent: Katarina Olsson
E-post: This is a mailto link

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets ab

Trianon.png

Wihlborgs.png

Otto Magnusson