Hoppa till sidans innehåll

Frida Älfvåg, Irland


Hej alla där borta i Malmö!

Jag heter Frida Älfvåg och har de senaste fyra åren spelati Malbas men numera är jag bosatt på Irland. Jag flyttade från Malmö till Irland i höstas. Jag spelade i Malbas och har många fina minnen från åren där. Alla turneringar, resor, dam och herr matcher i Heleneholm och Borgar, Open gym och såklart allt från mitt fantastiska lag, Malbas f03.

Under de två sista åren i Malbas gick jag på idrottsgrundskolan, så det blev mycket basket men verkligen så glad att jag fick chansen att gå där, för det hjälpte mig verkligen att växa som basketspelare.

En stor fråga angående flytten var, hur det skulle bli med basketen i ett nytt land?Som tur så har jag hittat en superbra klubb, som heter Meteors. Jag har två duktiga coacher som lägger ner mycket tid på laget. Alla våra träningar blir videoinspelade som min coach sedan analyserar och ger oss feedback på. Mina tränare verkar tro på mig och jag känner själv att jag verkligen kan utvecklas här. Har jobbat upp mig till startfemman och får mycket speltid vilket jag är glad över. Mina coacher har var jag skulle kalla en lite mer internationell coach stil, de är hårda, alla måste förtjäna varenda minut på planen och de är absolut inte rädda att säga till om man gör något misstag, men ingen klagar för vi alla vet vad som krävs och tränar för att bli så bra som vi kan bli. Vi spelar i Dublins högsta liga för u16 och senare kommer vi spela i den nationella ligan om vi går vidare. Men om vi fortsätter spela som i nuläget bör vi ta oss vidare, för än så länge ligger vi etta i serien.

I början av säsongen spelade vi en försäsongsturnering i Cork, med topplag från hela Irland, och tog oss ur den obesegrade. I mitt lag spelar tre landslagsspelare och åtta av oss, inklusive mig själv spelar för regionslaget. En stor skillnad, iallafall för mig är att träningstillfällen har minskat och tränar nu bara två gånger i veckan med klubblaget. Men som tur är alla i laget dedikerade till basketen och det blir aldrig en lugn stund på träningarna.

En annan annorlunda grej jämfört med Sverige är att varje skola har åtminstone ett skollag, ibland ända ner till C&D-lag, i flera olika sporter inklusive basket. Men även i rugby och landhockey som är två av Irlands största sporter. Jag spelar för min skolas U16 & U19 A-lag.

Jag har två morgonträningar i veckan och en efter skolan och minst en match i veckan för tillfället. Jag hade turen att få en basket kunnig coach för det är inte alla skolor som har det. Hon jobbar hårt med lagen för att vi ska kunna gå så långt som möjligt i de olika ligorna. U16 laget är lite svagare men U19 laget är ännu obesegrade den här säsongen och ska senare i veckan spela semifinal i All Ireland turneringen, liknande SM fast för skollag. Jag tycker det är kul att spela med U19 tjejerna för de blir mer fysiskt och får möta många bra spelare runt om i landet.

För övrigt så trivs jag bra här borta. Har nu efter några månader verkligen kommit in i dagliga rutiner och det känns verkligen som hemma, även om många saker är väldigt annorlunda. Skolan exempelvis. De flesta skolorna är privatskolor, man tar antingen med sig lunch eller köper där och man måste ha på sig skoluniform. I början trodde jag det var ett skämt men nu trivs jag faktiskt väldigt bra i den och man sparar massa tid på morgonen. Jättepraktiskt!

Jag har börjat respektive gymnasiet här så skolan är mycket svårare än vad jag är van vid med tanke på att jag hoppa över nian, därförbehöver jag jobba lite extra men har ändå tid för andra saker än bara basket och skola.

När jag inte är i hallen och i skolbänken umgås jag med vänner och upptäcker Dublin. Försöker verkligen ta vara på tiden så länge jag är här. Är verkligen lyckligt lottad att ha fått chansen till en sån här erfarenhet. Om ni någon gång får något liknande möjlighet så ta den. Jag tyckte det var skrämmande först men det är så värt!

Jag håller fortfarande kontakt med Malbas, kollar vad som händer och ser hur de går för de olika lagen i olika turneringar. Önskar er alla lycka till under resterande säsong.

Vi kanske ses i hallen snart!

Massa kramar, Frida

Uppdaterad: 21 DEC 2018 09:03 Skribent: Katarina Olsson
Epost: This is a mailto link
kollektiva-bk

 

 

Sportprofil

errea

Merchandise

 

 

logo 

images

 

 

 

 

 

Postadress:
Malbas BBK - Basket
Erik Dahlbergsgatan 30 D
21148 Malmö

Kontakt:
Tel: 0406113530
Fax: 0406113532
E-post: This is a mailto link

Se all info

Tack till våra samarbetspartners:

 

Rosengård Fastighets AB

 

 

Bravida

 

Wihlborgs

 

 Lifra

 

Otto Magnusson

 

 

Bona

 

 

Fitness 24Seven